Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


Det är givetvis omöjligt att kunna få in allt som har hänt i klubben på denna sida, men här är några nedslag i historien. 

1937
Söndagen den 7:e november spelas en uppvisningsmatch i Tennishallen av ett badmintonlag från Malmö. Detta arrangemang slår väl ut och mycket folk söker sig till Tennishallen


Måndagen den 15:e november kallas det till sammanträde i Tennishallen för alla som vill pröva på badminton. Det enda som behövs är ett par gummiskor. Fredagen den 26:e november väljs den första styrelsen i Halmstad Badminton Club. Till ordförande väljs Bo Claesson.

1938 
Klubbens första tävling hålls den 14:e januari. Man lånar in domare från Falkenbergs Badmintonklubb. Segrare i damklassen blir  Hilma Nörbeck-Olsén och i herrklassen vinner Nils Bengtsson.

1948
Klubbens 10-årsjubileum firas på Hotell Svea den 5:e januari. Ledamoten i Svenska badmintonförbundet, Torsten Hengård, hyllar med tal och överlämnar blommor.

1955
Internationell uppvisningsmatch bjuds det på den 14:e januari. Bröderna David och Eddie Chong från Malaysia och Don Murray från Australien bjuder Halmstadspelarna Bertil Glans, Bernt Dahlberg och Bo Bengtsson på hårt motstånd.

1957
Ingemar Eliasson vinner Halmstads första SM-guld i herrsingel.

1963
Bertil Glans vinner sitt fjärde herrsingelguld. Dessutom vinner Bertil tre herrdubbelguld och fyra i mixeddubbel totalt under sin karriär.

1970
Nu kan klubben stoltsera med 300 aktiva medlemmar.

1977
Planerna på en ny större hall i Söndrum börjar ta form. Arbetet med den nya hallen påbörjas under hösten men avbryts pga av politiska strider. Det färdiga stålskelletet blir ett riksbekant monument som står ofärdigt under hela vintern.

1978
Tack vare entusiastiska medlemmar som isolerar och bygger innerväggar mm på lediga stunder, står hallen klar för invigning vid årsskiftet.
Idrottsligt avslutas säsongen med att klubbens A-lag avancerar till division II (den näst högsta).

1980
Klubben anställer sin första medarbetare, Kerstin Ohlsson. Hon lyckas öka verksamheten så att hennes tjänst får utökas till en heltidstjänst. Kerstin lyckas få in badminton som fri aktivitet på högstadiet vilket ger många ungdomar möjlighet att prova på badmintonsporten. Vid säsongens slut har klubben 350 medlemmar.

1981
Halmstad Badmintonklubb ansvarar för en landskamp mellan Folkrepubliken Kina och Sverige. Nästan 1000 åskådare får ta del av en fantastisk upplevelse. Medlemsantalet har nu ökat till 375.

1997
Seniorlaget når fram till en plats i Kvalsvenskan och vidare till Elitseriekvalet. Tyvärr hamnar man precis utanför Elitserien.

2000
Halmstad Badmintonklubb tar äntligen steget upp i Elitserien. Man håller sig kvar året efter men tackar nej pga spelarbrist.

2002
Det första Yonex Badminton Camp lockar ett 80-tal ungdomar under sommaren och blir ett av Sveriges största badmintonläger för ungdomar.
HBMK får fyra egna banor och ett klubbrum i Söndrumshallen.

2007
Klubben har 450 medlemmar, tre anställda och stor ungdomsverksamhet. 70-årsjubileet firas med stor jubileumsfest.

2013
Efter ett generationsskifte har Halmstad Badminton åter ett lag i division 1 och fyra ungdomslandslagsspelare.

2016
Klubbens rekordunga förstalag med en medelålder på 20 år tar steget upp i högstaligan. Ett flertal av Sveriges bästa juniorer spelar för Halmstad. 

2017/18
Efter en stark säsong slutar Halmstad 3:a i Svenska Badmintonligan efter dramatiskt semifinal mot Fyrisfjädern.

2018
Halmstad Badminton utses till årets idrottsförening i Halmstad och en mycket stolt ordförande Bosse Lundquist tar emot priset på Hotell Tylösand.

2019
Halmstad vinner sitt första Lag-SM-guld någonsin. Med ett lag baserat på egna produkter och dansk spetskomptens - ledda av Niclas Rosengren och Ronny Gunnarsson, tar man hem pokalen efter en dramatisk final i Uppsala mot Påvelund.

2020
Halmstad Badminton utses som årets förening i Halmstad och ordförande Joakim Stierna får ta emot priset inför en fullsatt Halmstad Teater. Klubben har 600 medlemmar och tar sitt första individuella SM-guld i herrsingel genom Felix Burestedt. Thomas Carlsson slutar som klubbchef efter tre år.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:16

HBMK PÅ INSTAGRAM

HBMK PÅ FACEBOOK

helens.jpg

Postadress:
Halmstads BMK - Badminton
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Besöksadress:
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Kontakt:
Tel: 03536919
E-post: info@halmstadbadmint...

Se all info