Hoppa till sidans innehåll

Halmstad Badminton tar steget ner från Badmintonligan

08 MAR 2022 09:20
Halmstad Badminton gör om elitstrategin för de närmaste åren. Klubben lämnar Badmintonligan och fokuserar på de egna produkterna i division 1, 3 och 4.
  • Skapad: 08 MAR 2022 09:20

När Halmstad Badminton tog steget upp i Svenska Badmintonligan för sex år sedan hade man två bakomliggande syften. Att visa upp badminton i toppklass i Halmstad samt ge de unga Halmstadspelarna Felix Burestedt, Filip Suwanphingkha, Colin Hammarberg, Olle Ingemarsson mfl möjlighet att spela i högstaligan.

När nu Felix Burestedt spelar utomlands och de andra, i olika omgångar, har valt att trappa ner, väljer klubben att avveckla ligalaget som under säsongen huvudsakligen bestått av inresande internationella spelare och fokusera på de egna spelarna i division 1, 3 och 4.

-Det har varit en fantastisk resa i Badmintonligan krönt av ett SM-Guld 2019, men vi känner nu att det är dags att tänka om. Vårt ligalag leds av ideella resurser som jobbar helt utan ersättning och det känns bättre för alla inblandade att lägga tid och resurser på våra egna unga spelare,” säger Thomas Carlsson, ordförande i Halmstad Badminton.

Vad var avgörande för beslutet?
-Att vi nästa år skulle få en trupp med endast inresande spelare som inte tränar i, eller fostrats i Halmstad. Vi är jätteglada för våra danska spelare men det är viktigt för oss att ha en mix av spelare från egna led och spetskompetens från Danmark.

Vi har haft en bra dialog med Felix Burestedt inför nästa säsong och han vill gärna fortsätta representera Halmstad vid tävlingar i Sverige och kanske även spela seriespel om några år, men just nu kan vi inte matcha de erbjudande han har från de största ligorna i Tyskland och Danmark.

Nästa år har även Filip Suwanphingkha meddelat att han satsar på sin civila karriär och inte hinner med de resor som Badmintonligan innebär. Skulle vi fortsätta i ligan nästa år skulle vi få en kärntrupp med endast inresande spelare.

Många juniorer på väg uppåt
-Vi har många duktiga unga spelare på frammarsch och flera av dem har fått chansen i ligan och gjort det bra, men det tar ett tag innan de kan nå den internationella toppklass som krävs för att på allvar konkurrera i Badmintonligan. Då är det bättre att de får spela i division 1 och kanske om några år ta steget upp på egen hand.

Våra danska spelare som Sofie Holmboe Dahl, Mikkel Mikkelsen, Rasmus Messerschmidt och Elisa Melgaard har varit med i laget länge vi är oerhört glada för deras engagemang i vår klubb, de har verkligen tagit Halmstad till sitt hjärta, men det har varit svårt att få loss dem på senaste tid pga studier, Covidrestriktioner, internationellt spel mm. 

Covid har ställt till det
-Det andra skälet att spela i Badmintonligan har varit att visa upp internationell toppbadminton i Halmstad. Men detta har varit svårt under pandemin då de danska spelarna inte alltid fått komma. Det ser förvisso bättre ut på Covidfronten, men vi vet inte om det kommer fler Coronavågor. Då har vi en hög riskfaktor om vi baserar hela vår trupp på inresta spelare.

Är det ett misslyckande att lämna Badmintonligan?
-Det är aldrig ett misslyckande att göra rätt saker. Visst är det superkul med ligamatcher och det har varit oerhört roligt och inspirerarend för våra unga spelare att få se badminton i internationell toppklass i Söndrumshallen, men att ha ett helt lag helt spelare som tränar i, eller fostrats i Halmstad är helt enkelt inte i linje med vår värdegrund.

Är det en ekonomisk fråga?
-Egentligen inte. Ligan är en ganska liten del av vår verksamhet och vårt fokus har alltid varit att fostra våra ungdomar i Halmstad. Det är mer en värdegrundsfråga – vi vill ha en bra mix av spelare från egna led och internationell spetskompetens.

Vad satsar ni på nu?
Vi vill tillbaka till Badmintonligan i sinom tid, men nu vill vi prioritera våra egna led och kommer att träffas under våren för att få in idéer och förslag från våra spelare och medlemmar.

För mer information, kontakta Thomas Carlsson, ordförande, 0709-576159

Skribent: Thomas Carlsson
E-post: This is a mailto link

HBMK PÅ INSTAGRAM

HBMK PÅ FACEBOOK

helens.jpg

Postadress:
Halmstads BMK - Badminton
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Besöksadress:
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Kontakt:
Tel: 03536919
E-post: info@halmstadbadmint...

Se all info