Hoppa till sidans innehåll

Svenska Badmintonförbundet godtar Halmstad Badmintons protest, men påföljden saknar betydelse

04 APR 2018 15:46
Halmstad Badminton har mottagit Svenska Badmintonförbundets svar på protesten gällande Fyrisfjäderns agerande i Svenska Badmintonligans semifinaler 21 och 23 mars 2018. Vi konstaterar att SBF ger oss rätt i sak men att påföljden är betydelselös.
  • Uppdaterad: 04 APR 2018 16:07

Svenska Badmintonförbundets styrgrupp för tävling/serie ger alltså Halmstad Badminton rätt i sak när de säger att:

Fyrisfjädern lämnat en felaktig laguppställning i delmatch 2 då den saknade förankring i herrsingelrankingen för dagen. Därmed har Fyrisfjädern brutit mot SBF:s och RF:s uppförandekoder.

Enligt styrgruppens protokoll har det brutits mot nedanstående uppförandekoder

(Utdrag ur SBF:s Badminton Vill)
Rent spel och ärlighet är en förutsättning  för tävlande på lika villkor. Det innebär att hålla sig inom ramarna för överenskommelser och en god etik och moral. Att verka mot fusk, doping och en osund ekonomi, mot mobbning, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

(Utdrag ur RF:s text Rent spel)
Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral. Detta inkluderar bland annat att aktivt arbeta mot doping, matchfixing, osund ekonomi och annat fusk samt mot mobbing, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Påföljd
Påföljden är att Halmstad tilldöms segern i herrsingel 1 och herrsingel 2. Det fastställer slutresultatet till 4-2 till Fyrisfjädern istället för 5-1. (Efter herrsingel 2 avbröts den, vid tillfället, betydelselösa mixeden av Halmstad.) 

Halmstad Badmintons ordförande Bo Lundquist kommenterar:

"Det är bra att Svenska Badmintonförbundet tydligt uttrycker att Fyrisfjädern har brutit mot SBF:s och RF:s uppförandekoder. Det är en klar markering som vi hoppas sätter stopp för denna typ av läggmatcher i fortsättningen.

Vi tycker dock att påföljden inte är i paritet med regelbrottet.

Eftersom det nu konstaterats att Fyrisfjädern verkligen har brutit mot Riksidrottsförbundets uppförandekoder, borde det rimligtvis få kännbara konsekvenser och inte bara en symbolisk matchförlust.

Vi har dock efter mycket noggrant övervägande valt att inte driva frågan vidare. Vi vill fokusera på vår badmintonverksamhet och inte ödsla mer energi på negativa saker.

Vi kände att vi var tvungna att stå upp för vår värdegrund där det tydligt står att vi vill ’visa respekt för varandra, för ledare och de regler som gäller.’ Vi hoppas att SBFs beslut avskräcker från denna typ av läggmatcher i framtiden."

Då vi väljer att inte driva ärendet vidare vill Halmstad Badminton önska både Fyrisfjädern och Täby lycka till i finalen.

För mer information, kontakta
Bo Lundquist, ordförande
070-255 98 26
This is a mailto link

Skribent: Thomas Carlsson
E-post: This is a mailto link

HBMK PÅ INSTAGRAM

HBMK PÅ FACEBOOK

helens.jpg

Postadress:
Halmstads BMK - Badminton
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Besöksadress:
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Kontakt:
Tel: 03536919
E-post: info@halmstadbadmint...

Se all info