Hoppa till sidans innehåll

Protest inlämnad till Svenska Badmintonförbundet angående olämpligt uppträdande i SM-semfinalen

25 MAR 2018 12:04
Halmstad Badminton har lämnat in en protest mot Fyrsfjäderns agerande i SM-semifinalen. Det man reagerar mot är att Fyrisfjädern sätter in en uppenbart skadad spelare som ger upp efter ett par bollar, för att skaffa sig fördelar i de andra matcherna.
  • Uppdaterad: 25 MAR 2018 12:30

Vad som har hänt:
I den första semifinalen i Söndrumshallen den 21/3 gick Fyrisfjäderns singeletta Victor Svendsen inte att känna igen.

Svendsen, som varit en av seriens klart bästa spelare, fick snart uppenbara problem att röra sig och gav också upp Herrsingel 1 efter två set mot Felix Burestedt.

Fyrisfjädern frågade då om de fick ersätta Svendsen, som skulle spela dubbel senare i matchen, och fick besked från matchens referee att det gick bra.

"Vi tyckte givetvis det var tråkigt att alla som kom till Söndrumshallen inte fick se en bra herrsingel 1," kommenterar Halmstad Badmintons ordförande Bo Lundquist.

"Att de sedan får sätta in en annan spelare i dubbel är lite märkligt då exakt samma sak hände i förra årets mellanserie då en spelare från Täby skadade sig i dubbel, just mot Fyrisfjädern. Samma spelare skulle senare spela singel, men fick då inte ersättas, utan Täby fick lämna WO."

"Men egentligen har vi inget emot detta i sak," fortsätter Lundquist. "Det var bättre att publiken fick se en bra herrdubbel än en WO-match till, även om vi förlorade dubbelmatchen till slut. Men det är klart, vi behöver ju tillämpa samma regler för alla lag och eftersom det fanns ett liknade fall förra året, borde ju samma regler gälla nu."

Samma sak i fredags
Men det Halmstad Badminton protesterar mot är alltså att Fyrisfjädern gör samma sak i returmatchen den 23/3, dvs sätter in Victor Svendsen på förstasingel fast han nu är uppenbart skadad och ger upp efter ett par bollar.

På detta sätt behöver man inte flytta upp sina andra spelare att spela Herrsingel 1 och 2 och Fyrisfjädern vinner också Herrsingel 2.

"Vi funderade noga på om vi skulle lämna in en protest eller inte," fortsätter Lundquist.

"Vi är medvetna om att det är lätt att bara framstå som dåliga förlorare när man protesterar i efterhand, men vi känner att vi måste stå upp för vår värdegrund om fair play och idrottens själva grundvärde: 'att alltid kämpa och göra sitt bästa.'"

Förlorad moralisk kompass
"Fyrisfjädern är Sveriges ledande badmintonklubb och gör ett fantastiskt arbete för Svensk Badminton. Vi har stor respekt för deras verksamhet och arbete, men i just detta fallet, har de förlorat sin moraliska kompass och då känner vi att vi måste reagera.

Vi anser att det här strider mot Riksidrottsförbundets policy om idrottens spelregler och skickar helt fel signaler till publik, sponsorer och framförallt till badmintonspelande ungdomar.

Svenska Badmintonligan är en fantastisk produkt och vi är jätteglada över att ha mycket publik och stort intresse kring våra hemmamatcher. Agerande som detta försämrar anseendet på SBL och är framförallt ett brott mot idrottens fundamentala spelregler och däför känner vi att vi måste reagera," avslutar Bo Lundquist. 

_____________________________

Ur protesten:
En viktig ståndpunkt, vilken beskrivs i RF policy är rent spel, att vara ärlig mot själv och andra genom att alltid prestera sitt bästa inom ramarna för god etik och moral, detta är en viktig del i idrottens värdegrund.

Deltagande i manipulation av en match eller del av match eller tävling är därför absolut förbjudet och innebär inte bara ett svek mot idrottens ideal utan ska även medföra avstängning eller medföra andra rättsliga åtgärder.

Halmstad Badminton yrkar därför att:

1. Fyrisfjädern diskvalificeras från fortsatt spel i Badmintonligan säsongen 2017/2018 alternativt

2. Halmstad Badminton tilldöms seger i lagmatch 1 och lagmatch 2 alternativt tilldöms seger i lagmatch 1 och att lagmatch 2 spelas om alternativt

3. Båda delmatcherna spelas om

4. Förbundet utreder huruvida Fyrisfjädern eller enskilda spelare har gjort sig skyldig till brott gentemot uppförandekoder samt brott mot RF policy vad avser idrottens spelregler och RF policy och vägledning samt vidtar lämpliga åtgärder. 

För mer information, kontakta
Bo Lundquist, ordförande
070-255 98 26
This is a mailto link

Skribent: Thomas Carlsson
E-post: This is a mailto link

HBMK PÅ INSTAGRAM

HBMK PÅ FACEBOOK

helens.jpg

Postadress:
Halmstads BMK - Badminton
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Besöksadress:
Söndrumshallen, Bäckagårdsvägen 130
30241 Halmstad

Kontakt:
Tel: 03536919
E-post: info@halmstadbadmint...

Se all info