Hoppa till sidans innehåll

Glada miner och trötta ben på vuxenmotionen

18 SEP 2013 23:07
I Halmstad Badmintons träningsgrupp "Vuxenmotion" har ett gäng vuxna utan egen badmintonbakgrund hittat en rolig och lite annorlunda träningsform.
  • Skapad: 18 SEP 2013 23:07

De flesta idrottsföreningar erbjuder träningar för barn och ungdomar, men vill man börja med en idrott i vuxen ålder får man oftast nöja sig med att spela med kompisar eller eventuellt ta privatlektioner.

Här sticker Halmstad Badmintonklubb ut genom att erbjuda vuxenmotion – regelrätt badmintonträning med fotarbete, teknik, kondition och styrka för vuxna utan bakgrund som ungdomsspelare.

2013-vuxenmotion3

Attraktiv träningsform
Under de fyra år man har varit igång har intresset ökat ordentligt och numera är det till och med kö för att komma in på onsdagsträningarna mellan åtta och halv tio.

"Oj, har vi verkligen hållit på i 4 år?" säger gruppens entusiasmerande tränare Bosse Lundqvist. "Det känns som betydligt kortare, men tiden går fort när man har roligt."

Och roligt har man. Det märks redan under första samlingen då skratten och gliringarna duggar tätt – alla är sugna på att komma igång.

Det märks också att det är en grupp för de något äldre. Träningen börjar med att Bosse går igenom vilka som har skavanker och inte dyker upp på dagens träning. Knäskydd, vadskydd och axelskydd syns lite varstans i gruppen.

Det är också därför Bosse är noga med uppvärmningen. Nästan 25 minuters jogging och fotarbetsövningar inleder passet och alla är rejält svettiga när spelövningarna väl kör igång.

Precis som för tävlingsspelare
Träningspasset är väldigt likt en badmintonträning för tävlingsspelare med slag- och spelövningar följt av matcher och avslutande fysövningar. Tekniken hos vuxenmotionärerna är kanske lite kantigare än hos de som lärt sig spela som barn, men det syns att alla är taggade för att lära sig bli bättre, samtidigt som man får bra motion.

Deltagarnas åldrar och badmintonbakgrunder är vitt skilda. Killar och tjejer mellan 22 och 54 samsas om att lära sig mer om världens snabbaste racketsport och entusiasmen går inte att ta miste på.

"Dottern började spela för ett par år sedan och när vi fick hem ett papper från klubben om att det fanns vuxenmotion så tänkte jag att det här måste jag prova," säger Andreas Ottosson, till vardags ansvarig för fotbollsgymnasiet i Laholm. Andreas har blivit så biten att det till och med har blivit ett par tävlingar i C-klass för hans del.

Annette Hjalmarsson spelade badminton som liten men hade inte spelat på många år när hon bestämde sig för att prova på sporten igen. "Nu när barnen blivit lite större och man får lite tid igen så verkade detta vara en rolig träningsform och det är verkligen superkul. Nu har jag dessutom strängat om racketen för första gången på 15 år, så nu kan inte Bosse klaga på att jag har med mig en håv till träningen längre," skrattar hon.

2013-vuxenmotion2

Bosse entusiasmerar
Efter en och en halv timmes svettig träning i en ovanligt varm badmintonhall är träningen över och vuxenmotionärerna joggar ner, stretchar och skojar med varandra.

"Du måste skriva om hur kul det här är," säger Micke Ahlberg innan vi slutar. "Bosse tycker verkligen det här är roligt och det smittar av s